Geen evenementen
19 sept 2021
10:30AM - 12:30PM
Birds DS1-Adegeest DS1
19 sept 2021
10:30AM - 12:30PM
Storks PH1-Birds PH2
19 sept 2021
11:00AM - 01:00PM
Birds PH3-H.S.V. The Flags PH1
19 sept 2021
11:45AM - 01:45PM
Catch JH1-Birds JH1
19 sept 2021
01:00PM - 03:00PM
Birds AS1-Kinheim AS1
19 sept 2021
02:40PM - 04:40PM
Birds AS1-Kinheim AS1
24 sept 2021
06:30PM - 08:30PM
Saints DS1-Birds DS2
24 sept 2021
09:00PM - 11:00PM
Birds HS1-Catch HS1
25 sept 2021
10:00AM - 12:00PM
Birds AH2-Braves AH2
25 sept 2021
10:00AM - 12:00PM
HCAW/Zuidvogels AS1-Birds AS1
25 sept 2021
10:00AM - 12:00PM
Blue Birds BR1-Birds orange
25 sept 2021
10:30AM - 12:30PM
Adegeest AH1-Birds AH1
25 sept 2021
11:00AM - 01:00PM
Birds JH1-Adegeest JH1
25 sept 2021
11:40AM - 01:40PM
HCAW/Zuidvogels AS1-Birds AS1
26 sept 2021
10:00AM - 12:00PM
Birds PH2-Blue Birds PH1
26 sept 2021
10:00AM - 12:00PM
Alphians PH3-Birds PH3
26 sept 2021
01:30PM - 03:30PM
Birds H1-Jeka H2
26 sept 2021
02:00PM - 04:00PM
Thamen DS1-Birds DS1

Corona update Birds 25 juni

Op 18 juni heeft de Nederlandse regering aangekondigd dat vanaf dit weekend (26 juni) een groot deel van de beperkingen die golden agv de Corona-maatregelen worden opgeheven.
Sportlocaties mogen per 26 juni weer honderd procent van hun capaciteit op anderhalve meter afstand gebruiken en niemand hoeft tijdens het sporten onderling afstand te houden als dit de sportbeoefening in de weg staat.
Bij deze een update van de afspraken die gelden voor onze vereniging.

 

CORONA – UPDATE AFSPRAKEN BIJ ZBSV BIRDS

 

KANTINE:

 • De kantine en het terras zijn weer geopend. Wel dient hier anderhalve meter afstand in acht genomen te worden. Er zullen dus ook weer kantinediensten gedraaid moeten/mogen worden, het schema hiervoor wordt binnenkort rondgestuurd.
 • Dit betekent dat ook de toiletten in de kantine weer gewoon bruikbaar zijn
 • Ook alcoholverkoop is tijdens onze normale schenktijden weer toegestaan
 • Om van kantine en/of terras gebruik te mogen maken geldt wel een verplichte bezoekersregistratie en gezondheidscheck, deze is te vinden op: https://www.survio.com/survey/d/B2D1X1V7B4W1S9M6N, deze survey is ook te bereiken via de QR-code die duidelijk zichtbaar aangebracht is op de bar van de kantine en op de toegangsdeur.

 OUDERS EN BEZOEKERS:

 • Toeschouwers zijn weer welkom. Deze dienen vooralsnog wel nog steeds anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren.

 SPELERS, SCHEIDSRECHTERS EN STAFLEDEN:

 • Iedereen mag weer in groepsverband sporten, zonder beperkingen. Dit betekent dat er weer normaal getraind kan worden, dat de competities voor Junior en Senioren in de open klasses weer starten op 26 juni, en dat voor de gesloten klasses vanaf 26 juni weer oefenwedstrijden gespeeld mogen worden, en de competitie twee weken later (op 10 juli) ook weer start
 • De zomerstop wordt gehandhaafd, maar deze is ingekort van zes naar drie weken. Bovendien houdt de bond voor alle vakantieregio’s dezelfde periode van de zomerstop aan: van maandag 26 juli tot en met zondag 15 augustus. De zomerstop valt daarmee precies in de overlappende periode van de drie vakantieregio’s. Op de vrijgekomen speelmomenten door het inkorten van de zomerstop en op de inhaalmomenten in de oorspronkelijke speelkalenders heeft de bond de eerder afgelaste competitiewedstrijden ingepland
 • Let wel: Als één of beide teams een ingelaste wedstrijd in de oorspronkelijke zomerstopperiode niet kan/kunnen spelen (bijvoorbeeld vanwege al geplande vakanties), dan is het uiteraard mogelijk de wedstrijd in onderling overleg naar een eigen gekozen datum te verplaatsten óf af te zeggen. Belangrijk aandachtspunt daarbij is dat verenigingen dit tijdig met elkaar afstemmen én melden, zodat onnodige teleurstellingen worden voorkomen en teams voor niets op het speelveld staan. De reglementaire bepalingen omtrent niet-opkomen is op deze wedstrijden niet van toepassing en er geldt geen verplichting om een dergelijke wedstrijd later alsnog in te halen.

 KLEEDKAMERS:

 • Ook de kleedkamers zijn weer normaal te gebruiken (met inachtname van de anderhalve meter afstand)

 ALGEMEEN:

 • Volg de algemene gezondheidsvoorschriften: blijf thuis als jij zelf of iemand bij jou thuis verkoudheidsklachten of andere ziekteverschijnselen heeft . Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Spugen op de grond (incl. kauwgum, zonnebloempitten) is niet toegestaan
 • Alle overige maatregelen zijn per 26 juni opgeheven

Veel honkbal en softbal plezier en blijf veilig!

 

Bestuur ZBSV Birds

Wat Is Honkbal

 

Honkbal is een slagbalspel. Dat houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van een bal, een slaghout en er wordt bij hardgelopen. Een ander bekend slagbalspel is bijvoorbeeld cricket.

In de rest van de wereld is honkbal bekend onder naam "Baseball". Het is een van de meest beoefende sporten ter wereld. Vooral in de Verenigde Staten, Japan, het Caraibisch Gebied en grote delen van Azië is baseball net zo populair als voetbal in Europa.

In Europa is baseball een kleine sport. Het wordt in vrijwel alle landen gespeeld. Sportief gezien zijn Nederland en Italië de toonaangevende landen.

Een veel gehoord misverstand is dat baseball ontdekt zou zijn in Amerika. Deze opvatting is onjuist. Al in de 18e eeuw werden er in Engeland volksspelletjes gespeeld met ballen en stokken. De bekenste waren stoolball en rounders. Een latere variant heette base ball. Engelse kolonisten namen de spellen mee naar Amerika waar het zich ontwikkelde tot het huidige baseball. De eerste officiële spelregels werden wel in Amerika vastgelegd. Dat gebeurde in 1845 door ene Alexande Joy Cartwright.

In Nederland wordt honkbal gespeeld onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). De bond heeft ca. 22.000 leden.

Als je honkbal voor het eerst ziet lijkt het een ingewikkeld spel, maar in de praktijk valt dat reuze mee. In de brochure van de KNBSB "Honkbal in het kort" wordt het spel op een toegankelijke manier uitgelegd.

Wil je meer weten over het spelen van honkbal bij birds Zoetermeer stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Wat Is Softbal

   

  Het verhaal gaat dat softbal is ontstaan in Chicago op Thanksgiving Day 1887. Leden van de Farragut Boat club zaten in het boothuis bij elkaar in afwachting van de uitslag van de American Football wedstrijd tussen de universiteitsteams van Yale en Harvard. Toen bekend werd dat Yale had gewonnen gooide een fan van dat team ballorig een samengebonden bokshandschoen in de richting van een Harvard supporter, die het ding met een stok terug sloeg. De toevallig aanwezige sportjournalist George Hancock zag er een spelletje in en riep enthousiast "play ball !!" en de eerste softbalwedstrijd was een feit.

  Het spel ontwikkelde zich in eerste instantie als een indoor variant van baseball. Het werd ook "indoor baseball" of "kitten baseball" genoemd. Pas in 1926 bedacht ene Walter Hakanson de term "Softball". Gaandeweg ontwikkelde softbal zich van een indoor sport tot een volwassen buitensport met op veel punten een sterke gelijkenis met honkbal. In 1934 werden voor het eerst de officiële spelregels vastgelegd.

  Softbal is een sport voor zowel mannen als vrouwen. Internationaal gezien staat het damessoftbal echter in hoger aanzien. In Europa zijn sportief gezien Nederland en Italië bij het damessoftbal de toonaangevende landen. Bij het herensoftbal maken vooral Tsjechië en Denemarken de dienst uit.

  In Nederland worden de softbalcompetities gespeeld onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). De bond telt ca. 22.000 leden waarvan er een kleine 5.000 softbal spelen.

  In de brochure van de KNBSB "Softbal in het kort" wordt het spel op een toegankelijke manier uitgelegd.

  Birds Zoetermeer doet zowel met dames- als herenteams mee aan de competitie. Bij de jeugd zijn het voornamelijk meisjes die softballen.

  Wil je meer weten over het spelen van softbal bij Birds Zoetermeer stuur dan een e-mal naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   

Geschiedenis BIRDS

Birds is feitelijk opgericht door één man: Mike Anthonisse. Hij was een honkbaldier in hart en nieren, uiteraard vanuit honkbalstad nummer 1: Haarlem. Hij speelde op behoorlijk hoog niveau, landelijk eerste klasse.

In 1965 verhuisde Mike naar Zoetermeer, na een korte periode bij VUC kreeg hij het idee om een eigen honkbalvereniging op te richten. Vanuit de bond (de KNBSB) werd hem dat afgeraden omdat Zoetermeer te klein was voor een honkbalvereniging. Daar zat wel wat in, want Zoetermeer telde toen 9000 inwoners. Mike dacht daar echter anders over.

In 1969 werd de sportvereniging Meervogels omgevormd tot een multi-vereniging, waar verschillende sporten konden worden beoefend. Mike meldde zich bij Meervogels en zo ontstond een honkbalafdeling van Meervogels met de (uiteraard Engelse) naam Lake Birds.

Dat alles speelde zich af in december 1969 en daarmee is de officiële oprichtingsdatum van Lake Birds 10 december 1969. De liefde tussen Meervogels en Lake Birds bekoelde en intussen was er door de groei van Zoetermeer ruimte voor een eigen, echte honkbalvereniging. Begin 1974 ontstond na de scheiding – en Koninklijk Goedgekeurd - de Zoetermeerse Baseball- en Softballvereniging BIRDS, afgekort ZBSV “Birds”.

In 1983 richtte de voetbalvereniging DWO een eigen honkbalafdeling op, onder de naam “Flyers”, waardoor nogal wat leden vertrokken en gingen spelen “bij de vijand”.  Vier jaar later kwam aan het Flyers-avontuur een einde en was iedereen terug op het vertrouwde Birds-nest.

Birds heeft altijd ambitie gehad, maar is in feite altijd een vereniging geweest zonder grote hoogtepunten. Tóch is dat niet helemaal waar. De dames van Birds hebben het gedurende een korte periode geschopt tot de Hoofdklasse. Daarnaast mocht Birds speelsters leveren voor het Nederlands Team.

Birds is ook altijd een grote vereniging geweest, met op het hoogtepunt meer van 300 leden.

In 2019 heeft Birds haar 50-jarige jubileum mogen vieren in bijzijn van leden, oud-leden, de burgemeester en vele andere vrienden van Birds.

Momenteel is het ledenaantal iets lager, maar dat is een algemeen voorkomend tijdsbeeld en Birds blijft bestaan, al meer dan 50 jaar!

In 2021 hopen we een mooi nieuw hoofdstuk aan deze geschiedenis toe te voegen, door de samenwerking met Extra Innings.

Erwin Pieters: 'Een duel goed leiden: dat geeft de grootste kick'

Lees meer >

Weer een mooi nieuw spandoek van een leuke bekende sponsor van de club.

Kleed het weer mooier aan.

Namens de club bedanken we Roland Wubben van Wubben Meubels voor wat hij allemaal voor onze club doet en betekent.

Weer een trotse sponsor erbij voor ons mooie complex.

Namens de club bedanken we Andre Gijsbertse.

Rovasta overhandigd  aan teammanager  Andre gijsbertse de uit shirts voor het heren 1 honkbal team. 

De spelers zullen in dit mooie shit met trots in spelen. Birds wil Rovasta  bedanken voor hun steun en mooie shirts.